NCERT class 4 Math-magic chapter 3 solutions

NCERT class 4 Math-magic chapter 3 solutions

CLASS 4th MATHEMATICS ANSWERS FROM NCERT BOOK

CHAPTER – 3

A Trip to Bhopal

Practice Time

  1. There are four very old Cave-paintings. Mark the oldest.
  2. a) 4200 years old          c) 8500 years old
  3. b) 1000 years old          d) 1300 years old

Ans.: Among all the cave painting, 8500 years is the oldest cave painting. Hence       option (c) is the correct.

  1. One bus can carry 48 children. How many children can three buses carry? About – ee
  2. a) 100            b) 200            c) 150

Ans.: Number of a children in a bus = 48 Children

Number of children in a three buses can carry = 48 x 3 = 144, so there are about 150 children Therefore, option (c) is the correct.

  1. Which pair of numbers add to make more than 500?
  2. a) 152 and 241 c) 99 and 299
  3. b) 321 and 192 d) 401 and 91

Ans.: let us pairs to check the pair that has the sum greater then 500

152+241=393

321+192=513

99+299=398

401+91=492

Therefore, 321 +192 gives 513 which is more than 500. So, option (b) is the correct answer.

  1. What happened at what time? Dyears raw lines to match

Crossed the Narmada Bridge                        09:10 a.m.

Looked at Bhimbetka Paintings                   11:30 a.m.

At the petrol Pump                                       09:30 a.m.

Boating in the lake                                       03:00 p.m.

Had Lunch                                                   12:30 p.m.

Returned to Hoshangabad                            06:00 p.m.

 

Leave a Reply