NCERT  Solution for Class 8th Maths Chapter – 1 Rational Numbers Exercise – 1.1

NCERT  Solution for Class 8th Maths Chapter – 1 Rational Numbers

Exercise – 1.1

Q1. Using appropriate properties find.

  • -2/3 x 3/5 + 5/2 – 3/5 x 1/6

Solution:-

 

= -2/3 x 3/5 + 5/2 – 3/5 x 1/6

= -2/3 x 3/5 – 3/5 x 1/6 + 5/2  ( by commutativity)

 

= 3/5 ( -2/3 – 1/6 ) + 5/2

= 3/5 (( -4 -1 )/6) + 5/2

= 3/5 (( -5)/6) + 5/2 ( by distributivity)

=   -15/30 + 5/2

= -1/2 + 5/2

= 4/2

= 2

 

  • 2/5 x (-3/7) – 1/6 x 3/2 + 1/14 x 2/5

Solution:-

 

= 2/5  x (-3/7 + 1/4 ) – 3/12

= 2/5 x ((

-6 + 1)/14) – 3/12

= 2/5 x (( -5 / 14)) – 1/4

= (-10/70) – 1/4

= -1/7 – 1/4

= (-4-7) / 28

= -11/28

 

Q2. Write the additive inverse of each of the following

  • 2/8

 

= Additive inverse of 2/8 is -2/8.

 

  • -5/9

 

Additive inverse of -5/9 is 5/9

 

  • -6/-5 = 6/5

Solution:-

 

Additive inverse of 6/5 is -6/5

 

  • 2/-9 = -2/9

Solution:-

 

Additive inverse of -2/9 is 2/9

 

  • 19/-16 = -19/16

Solution:-

 

= Additive inverse of -19/16 is 19/16

 

Q3. Verify that (-x) = x for.

  • X = 11/15
  • X = -13/17

Solution:-

 

  • X = 11/15

We have , x = 11/15

Then, the additive inverse of 11/15 is -11/15 ( as 11/15 + (-11/15) = 0)

 

The same equality 11/15 + (-11/15) = 0 , Show that the additive inverse of -11/15 is 11/15

Or, -(-11/15) = 11/15

  1. e -(-x) = x

 

  • -13/17

Solution:-

 

We have , x = -13/17

The additive inverse of x is -x ( as x + (-x) = 0)

Then, the additive inverse of -13/17 is 13/17 ( as 13/17 + (-13/17)= 0 )

The same equality (-13/17 + 13/17 ) = 0, shows that the additive inverse of 13/17 is -13/17.

 

Or, -(13/17) = -13/17

  1. e -(-x) = x

 

Q4. Find the multiplicative inverse of the

  • -13

Multiplicative inverse of -13/19 is -19/13.

 

  • -13/19

Solution:-

 

= Multiplicative inverse of -13/19 is -19/13.

 

  • 1/5

Solution:-

 

Multiplicative inverse of 1/5 is 5

 

  • -5/8 x (-3/7) = 15/56

Solution:-

 

Multiplicative inverse of 15/56 is 56/15

 

  • -1 x (-2/5) = 2/5

Solution:-

 

Multiplicative inverse of 2/5 is 5/2

 

  • -1

Solution:-

 

Multiplicative inverse of -1 is -1.

 

Q5.Name the property under multiplication used in each of the following.

  • -4/5 x 1 = 1 x (-4/5) = -4/5

Solution:-

Multiplicative identity

 

  • -13/17 x (-2/7) = -2/7 x (-13/17)

Solution:-

 

Commutativity property

 

  • -19/29 x 29/-19 = 1

Solution:-

 

Multiplicative inverse

 

Q6. Multiply 6/13 by the reciprocal of -7/16

Solution:-

 

Reciprocal of -7/16 = 16/-7 = -16/7

6/13 x ( Reciprocal of -7/16)

6/13 x (-16/7) = -96/91

 

Q7. Tell what property allows you to compute 1/3 x ( 6 x 4/3) as ( 1/3 x 6) x 4/3

Solution:-

 

1/3 x ( 6 x 4/3) = (1/3 x 6) x 4/3

Here, the way in which factors are grouped in a multiplication problem, supposedly does not change the product. Hence , the associativity property is used here.

 

Q8. Is 8/9 the multiplication inverseof -1 1/8 ? Why or why not?

Solution:-

 

8/9 is not the multiplicative inverse of 11/8

 

Q9. If 0.3 the multiplicative inverse of 31/3 ? Why or why not ?

Solution:-

 

31/3 = 10/3

0.3 = 3/10

 

3/10 x 10/3 = 1

Therefore, 0.3 is the multiplicative inverse of 31/3

 

Q10. Write

  • The rational number that does not have a reciprocal

Solution:-

 

0 = 0/1

Reciprocal of 0 = 1/0 which is not defined.

 

  • The rational numbers that are equal to their reciprocals.

Solution:-

 

1 = 1/1

Reciprocal of 1 = 1/1 = 1, Similarly , Reciprocal of -1 = -1

 

  • The rational number that is equal to is negative.

Solution:-

 

= negative of 0 =-0=0

 

Q-11 Fill in the blanks :-

  1. Zero has ______
  2. The number _________ and ______ are their own reciprocals
  • The reciprocal of -5 is _________
  1. Reciprocal of 1/x where x, 0 is _______
  2. The product of two rational is always a _________
  3. The reciprocal of a positive rational number is _________.

 

Solution:-

  • No
  • -1
  • -1/5
  • X
  • Rational numbers

 

GB Whatsapp

 

 

NCERT Solution  for Class 7th Maths Exercise – 15.1 Chapter – 15 Visualising solid Shapes

 

NCERT  Solution for Class 8th Maths Chapter – 1 Rational Numbers Exercise – 1.1 Q1. Using appropriate properties find. -2/3 x…