NCERT Solutions For Class 11 Math Chapter – 2 Exercise – 2.1

0 Comments

NCERT Solutions For Class 11 Math Chapter – 2 Exercise – 2.1

 

1. If NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 2 ex.2.1 - 1, find the values of x and y.

Solution:

Given,
NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 2 ex.2.1 - 2

As the ordered pairs are equal, the corresponding elements should also be equal.

Thus,

x/3 + 1 = 5/3 and y – 2/3 = 1/3

Solving, we get

x + 3 = 5 and 3y – 2 = 1 [Taking L.C.M and adding]

x

= 2 and 3y = 3

Therefore,

x = 2 and y = 1

2. If the set A has 3 elements and the set B = {3, 4, 5}, then find the number of elements in (A × B)?

Solution:

Given, set A has 3 elements and the elements of set B are {3, 4, and 5}.

So, the number of elements in set B = 3

Then, the number of elements in (A × B) = (Number of elements in A) × (Number of elements in B)

= 3 × 3 = 9

Therefore, the number of elements in (A × B) will be 9.

3. If G = {7, 8} and H = {5, 4, 2}, find G × H and H × G.

Solution:

Given, G = {7, 8} and H = {5, 4, 2}

We know that,

The Cartesian product of two non-empty sets P and Q is given as

P × Q = {(pq): ∈ P, q ∈ Q}

So,

G × H = {(7, 5), (7, 4), (7, 2), (8, 5), (8, 4), (8, 2)}

H × G = {(5, 7), (5, 8), (4, 7), (4, 8), (2, 7), (2, 8)}

4. State whether each of the following statements are true or false. If the statement is false, rewrite the given statement correctly.

(i) If P = {mn} and Q = {nm}, then P × Q = {(mn), (nm)}.

(ii) If A and B are non-empty sets, then A × B is a non-empty set of ordered pairs (xy) such that x ∈ A and y ∈ B.

(iii) If A = {1, 2}, B = {3, 4}, then A × (B ∩ Φ) = Φ.

Solution:

(i) The statement is False. The correct statement is:

If P = {mn} and Q = {nm}, then

P × Q = {(mm), (mn), (n, m), (nn)}

(ii) True

(iii) True

5. If A = {–1, 1}, find A × A × A.

Solution:

The A × A × A for a non-empty set A is given by

A × A × A = {(abc): ab∈ A}

Here, It is given A = {–1, 1}

So,

A × A × A = {(–1, –1, –1), (–1, –1, 1), (–1, 1, –1), (–1, 1, 1), (1, –1, –1), (1, –1, 1), (1, 1, –1), (1, 1, 1)}

6. If A × B = {(ax), (ay), (bx), (by)}. Find A and B.

Solution:

 

Given,

A × B = {(ax), (a, y), (bx), (by)}

We know that the Cartesian product of two non-empty sets P and Q is given by:

P × Q = {(pq): p ∈ P, q ∈ Q}

Hence, A is the set of all first elements and B is the set of all second elements.

Therefore, A = {ab} and B = {xy}

7. Let A = {1, 2}, B = {1, 2, 3, 4}, C = {5, 6} and D = {5, 6, 7, 8}. Verify that

(i) A × (B ∩ C) = (A × B) ∩ (A × C)

(ii) A × C is a subset of B × D

Solution:

Given,

A = {1, 2}, B = {1, 2, 3, 4}, C = {5, 6} and D = {5, 6, 7, 8}

(i) To verify: A × (B ∩ C) = (A × B) ∩ (A × C)

Now, B ∩ C = {1, 2, 3, 4} ∩ {5, 6} = Φ

Thus,

L.H.S. = A × (B ∩ C) = A × Φ = Φ

Next,

A × B = {(1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4)}

A × C = {(1, 5), (1, 6), (2, 5), (2, 6)}

Thus,

R.H.S. = (A × B) ∩ (A × C) = Φ

Therefore, L.H.S. = R.H.S

– Hence verified

(ii) To verify: A × C is a subset of B × D

First,

A × C = {(1, 5), (1, 6), (2, 5), (2, 6)}

And,

B × D = {(1, 5), (1, 6), (1, 7), (1, 8), (2, 5), (2, 6), (2, 7), (2, 8), (3, 5), (3, 6), (3, 7), (3, 8), (4, 5), (4, 6), (4, 7), (4, 8)}

Now, it’s clearly seen that all the elements of set A × C are the elements of set B × D.

Thus, A × C is a subset of B × D.

– Hence verified

8. Let A = {1, 2} and B = {3, 4}. Write A × B. How many subsets will A × B have? List them.

Solution:

Given,

A = {1, 2} and B = {3, 4}

So,

A × B = {(1, 3), (1, 4), (2, 3), (2, 4)}

Number of elements in A × B is n(A × B) = 4

We know that,

If C is a set with n(C) = m, then n[P(C)] = 2m.

Thus, the set A × B has 24 = 16 subsets.

And, these subsets are as below:

Φ, {(1, 3)}, {(1, 4)}, {(2, 3)}, {(2, 4)}, {(1, 3), (1, 4)}, {(1, 3), (2, 3)}, {(1, 3), (2, 4)}, {(1, 4), (2, 3)}, {(1, 4), (2, 4)}, {(2, 3), (2, 4)}, {(1, 3), (1, 4), (2, 3)}, {(1, 3), (1, 4), (2, 4)}, {(1, 3), (2, 3), (2, 4)}, {(1, 4), (2, 3), (2, 4)}, {(1, 3), (1, 4), (2, 3), (2, 4)}

9. Let A and B be two sets such that n(A) = 3 and n (B) = 2. If (x, 1), (y, 2), (z, 1) are in A × B, find A and B, where xy and z are distinct elements.

Solution:

Given,

n(A) = 3 and n(B) = 2; and (x, 1), (y, 2), (z, 1) are in A × B.

We know that,

A = Set of first elements of the ordered pair elements of A × B

B = Set of second elements of the ordered pair elements of A × B.

So, clearly xy, and z are the elements of A; and

1 and 2 are the elements of B.

As n(A) = 3 and n(B) = 2, it is clear that set A = {xyz} and set B = {1, 2}.

10. The Cartesian product A × A has 9 elements among which are found (–1, 0) and (0, 1). Find the set A and the remaining elements of A × A.

Solution:

We know that,

If n(A) = and n(B) = q, then n(A × B) = pq.

Also, n(A × A) = n(A) × n(A)

Given,

n(A × A) = 9

So, n(A) × n(A) = 9

Thus, n(A) = 3

Also given that, the ordered pairs (–1, 0) and (0, 1) are two of the nine elements of A × A.

And, we know in A × A = {(a, a): a ∈ A}.

Thus, –1, 0, and 1 has to be the elements of A.

As n(A) = 3, clearly A = {–1, 0, 1}.

Hence, the remaining elements of set A × A are as follows:

(–1, –1), (–1, 1), (0, –1), (0, 0), (1, –1), (1, 0), and (1, 1)