NCERT Solutions For Class 11 Math Chapter – 3 Exercise – 3.4

0 Comments

Find the principal and general solutions of the following equations:

1. tan x = √3

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 1

2. sec x = 2

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 2

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 3

3. cot x = – √3

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 4

class="" title="NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3" src="https://cdn1.byjus.com/wp-content/uploads/2020/02/ncert-solutions-for-class-11-chapter-3-ex-3-4-image-5.png" alt="NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 5" />

4. cosec x = – 2

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 6

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 7

Find the general solution for each of the following equations:

5. cos 4x = cos 2x

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 8

6. cos 3x + cos x – cos 2x = 0

Solution:

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 9

7. sin 2x + cos x = 0

Solution:

It is given that

sin 2x + cos x = 0

We can write it as

2 sin x cos x + cos x = 0

cos x (2 sin x + 1) = 0

cos x = 0 or 2 sin x + 1 = 0

Let cos x = 0

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 10

8. sec2 2x = 1 – tan 2x

Solution:

It is given that

sec2 2x = 1 – tan 2x

We can write it as

1 + tan2 2x = 1 – tan 2x

tan2 2x + tan 2x = 0

Taking common terms

tan 2x (tan 2x + 1) = 0

Here

tan 2x = 0 or tan 2x + 1 = 0

If tan 2x = 0

tan 2x = tan 0

We get

2x = nπ + 0, where n ∈ Z

x = nπ/2, where n ∈ Z

tan 2x + 1 = 0

We can write it as

tan 2x = – 1

So we get

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 11

Here

2x = nπ + 3π/4, where n ∈ Z

x = nπ/2 + 3π/8, where n ∈ Z

Hence, the general solution is nπ/2 or nπ/2 + 3π/8, n ∈ Z.

9. sin x + sin 3x + sin 5x = 0

Solution:

It is given that

sin x + sin 3x + sin 5x = 0

We can write it as

(sin x + sin 5x) + sin 3x = 0

Using the formula

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 12

By further calculation

2 sin 3x cos (-2x) + sin 3x = 0

It can be written as

2 sin 3x cos 2x + sin 3x = 0

By taking out the common terms

sin 3x (2 cos 2x + 1) = 0

Here

sin 3x = 0 or 2 cos 2x + 1 = 0

If sin 3x = 0

3x = nπ, where n ∈ Z

We get

x = nπ/3, where n ∈ Z

If 2 cos 2x + 1 = 0

cos 2x = – 1/2

By further simplification

= – cos π/3

= cos (π – π/3)

So we get

cos 2x = cos 2π/3

Here

NCERT Solutions for Class 11 Chapter 3 Ex 3.4 Image 13