NCERT Solutions For Class 11 Math Chapter – 5 Miscellaneous Exercise

0 Comments

NCERT Solutions For Class 11 Math Chapter – 5  Miscellaneous Exercise

1.

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 1

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 2

2. For any two complex numbers z1 and z2, prove that

Re (z1z2) = Re zRe z2 – Im z1 Im z2

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 3

3. Reduce to the standard form

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 4

Solution:

class="" title="NCERT Solutions for Class 11 Chapter 5" src="https://cdn1.byjus.com/wp-content/uploads/2020/02/ncert-solutions-class-11-mathematics-chapter-5-misc-ex-5.png" alt="NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 5" />

4.

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 6

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 7

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 8

5. Convert the following in the polar form:

(i) NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 9, (ii) NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 10

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 11

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 12

Solve each of the equation in Exercises 6 to 9.

6. 3x2 – 4x + 20/3 = 0

Solution:

Given quadratic equation, 3x2 – 4x + 20/3 = 0

It can be re-written as: 9x2 – 12x + 20 = 0

On comparing it with ax2 + bx + c = 0, we get

a = 9, b = –12, and c = 20

So, the discriminant of the given equation will be

D = b2 – 4ac = (–12)2 – 4 × 9 × 20 = 144 – 720 = –576

Hence, the required solutions are

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 13

7. x2 – 2x + 3/2 = 0

Solution:

Given quadratic equation, x2 – 2x + 3/2 = 0

It can be re-written as 2x2 – 4x + 3 = 0

On comparing it with ax2 + bx + c = 0, we get

a = 2, b = –4, and c = 3

So, the discriminant of the given equation will be

D = b2 – 4ac = (–4)2 – 4 × 2 × 3 = 16 – 24 = –8

Hence, the required solutions are

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 14

8. 27x2 – 10x + 1 = 0

Solution:

Given quadratic equation, 27x2 – 10x + 1 = 0

On comparing it with ax2 + bx + c = 0, we get

a = 27, b = –10, and c = 1

So, the discriminant of the given equation will be

D = b2 – 4ac = (–10)2 – 4 × 27 × 1 = 100 – 108 = –8

Hence, the required solutions are

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 15

9. 21x2 – 28x + 10 = 0

Solution:

Given quadratic equation, 21x2 – 28x + 10 = 0

On comparing it with ax2 + bx = 0, we have

a = 21, b = –28, and c = 10

So, the discriminant of the given equation will be

D = b2 – 4ac = (–28)2 – 4 × 21 × 10 = 784 – 840 = –56

Hence, the required solutions are

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 16

10. If z1 = 2 – i, z2 = 1 + i, find

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 17

Solution:

Given, z1 = 2 – i, z2 = 1 + i

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 18

11.

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 19

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 20

12. Let z1 = 2 – i, z2 = -2 + i. Find

(i) NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 22, (ii) NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 23

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 24

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 25

13. Find the modulus and argument of the complex number

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 26

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 27

14. Find the real numbers x and y if (x – iy) (3 + 5i) is the conjugate of – 6 – 24i.

Solution:

Let’s assume z = (x – iy) (3 + 5i)

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 28

And,

(3x + 5y) – i(5x – 3y) = -6 -24i

On equating real and imaginary parts, we have

3x + 5y = -6 …… (i)

5x – 3y = 24 …… (ii)

Performing (i) x 3 + (ii) x 5, we get

(9x + 15y) + (25x – 15y) = -18 + 120

34x = 102

x = 102/34 = 3

Putting the value of x in equation (i), we get

3(3) + 5y = -6

5y = -6 – 9 = -15

y = -3

Therefore, the values of and y are 3 and –3 respectively.

15. Find the modulus of

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 29

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 30

16. If (x + iy)3 = u + iv, then show that

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 31

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 32

17. If α and β are different complex numbers with |β| = 1, then find

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 34

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 35

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 36

18. Find the number of non-zero integral solutions of the equation |1 – i|x = 2x

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 37

Therefore, 0 is the only integral solution of the given equation.

Hence, the number of non-zero integral solutions of the given equation is 0.

19. If (a + ib) (c + id) (e + if) (g + ih) = A + iB, then show that

(a2 + b2) (c2 + d2) (e2 + f2) (g2 + h2) = A2 + B2.

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 38

20. If, then find the least positive integral value of m.

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 39

Solution:

NCERT Solutions Class 11 Mathematics Chapter 5 misc.ex - 40

Thus, the least positive integer is 1.

Therefore, the least positive integral value of m is 4 (= 4 × 1).