NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter – 13

NCERT  Solutions For Class 6 Science Chapter – 13

 

Q1. Fill in the blanks in the following

  1. Artificial magnets are made in different shapes such as ______,_______ and _______.
  2. The materials which are attached towards a magnet are called _______.
  3. Paper is not a ______ material.
  4. In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ________.
  5. A magnet always has _______ poles.

Answer:-

 

  1. Bar magnets , horsehoe magnet , cylindrical magnet.
  2. Magnetic materials
  3. Magnetic
  4. Magnet
  5. Two

 

Q2. State whether the following statements are true or false:

  • A cylindrical magnet has only one poles.

(ii) Artificial magnets were discovered in Greece.

(iii) Similar poles of a magnet repel each other.

(iv) Maximum iron fillings

stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.

(v) Bar magnets always point towards North – South direction.

(vi) A compass can be used ti fund Est – West direction at any place.

(vii) State whether the following statements are true or false:

Answer:-

 

  • False
  • False
  • True
  • False
  • True
  • True
  • False

 

Q3. It was observed that a pencil sharpener get a attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.

Answer:-

 

Iron is used to make the blade of the sharpener and as iron is magnetic material it gets attracted by both the poles if a magnet.

 

Q4. Column 1 shows different pole of a magnet is placed near that of the other. Column 11 indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.

 

Column 1 Column 11
N – H _____
N – _____ Attraction
S – N ______
______ – S Repulsion

 

Answer:-

 

Column 1 Column 11
N – N Repulsion
N – S Repulsion
S – N Attraction
S – S Repulsion

 

Q5. Write any two properties of a magnet.

Answer:-

 

Two properties of a magnet are:

  • It attracts object like iron, nickel , and cobalt.
  • When freely suspended a bar magnet get oriented in the north – south direction.

 

Q6. Where are poles of a bar magnet located?

Answer:-

 

The north and south poles are located on the two ends of a bar magnet.

 

Q7. A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole located?

Answer:-

 

A freely suspended bar magnet always comes to rest in a particular direction, which is the North – South direction. So if there is no marking then end of  a magnet pointing to north is the north pole of the magnet.

 

Q8. You are given on iron strip. How will you make it  into a magnet ?

Answer:-

 

We will make iron strip  into a magnet by the following steps:

  • Place the iron strip on the table. Now take bar magnet and place one of its  poles near one edge of the bar of iron.

 

  • Without lifting the bar magnet, move it along the length of the iron – bar till you reach the other end. Now , lift the magnet and bring the pole ( the same pole you started with ) to the same point of the iron bar from which you began.

 

  • Move the magnet again along the bar in the same directions as you did before. Repeat this process about 30 – 40 times.
  • Bring a pin or some iron filling near the iron bar t check whether it has become a magnet yo will find that the iron strip is now converted into a magnet.

 

Q9. How is a compass used to find directions?

Answer:-

 

We can  find the directions from the compass by the following steps:

The compass is kept at the place where we wish to know the directions.

Its needle indicates the north – south directions when it comes to rest.

The compass is then rotated until the north and south marked on the dial are at the two ends of the  needle.

To identify the north pole of the magnetic needle, it is usually painted in a different colour.

 

Q10. A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. Affect observed in each case is stated in Column 1. Possible reasons for the observed affects are mentioned in Column 11. Match the  statements given in Column 1 with those in Column 11.

Column 1 Column 11
Boat gets attracted towards the magnet Boat is fitted with a magnet with north pole towards its head.
Boat is not affected by the magnet Boat is fitted with a magnet with south pole towards its head.
Boat moves towards the magnet if north pole of the magnet is brought near its head Boat ha a small magnet fixed along its length
Boat moves away from the magnet when north pole is brought near its head Boat is made of magnetic materials
Boat floats without changing its direction Boat is made up no – magnetic material.

 

Answer:-

 

Column 1 Column II
Boat gets attracted towards the magnet. Boat is made of magnetic material.
Boat is affected by the magnet Boat is made up non –  magnetic material
Boat moves towards the magnet if the north pole of the magnet is brought near it head Boat is fitted with a magnet with south pole towards its head.
Boat moves away from the magnet when north pole is brought near its head Boat is fitted with a magnet with north pole towards its head.
Boat floats without changing its direction Boat has a small magnet fixed along its length.

 

 

 

 

 

NCERT  Solutions For Class 6 Science Chapter – 13   Q1. Fill in the blanks in the following Artificial magnets are…