NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter – 5

NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter – 5

 

Q1. Why do we need to separate different components of  a mixture? Give two examples

Answer:-

 

Different components of a mixture are separated in order to either separate the un-required components from a mixture of sometimes, to separate more than one useful components from a mixture.

 

For example, grain purchased from shops can contain several impurities such as piece of stone,husk,broken grains, etc. Thus, grain is separated from these impurities to make it edible.

 

Similarly, after preparing tea, we strain it to remove the used tea leaves from tea.

 

Q2. What is winnowing? Where is it used

?

Answer:-

 

Winnowing is the process of separation of the heavier components from the lighter components from the lighter components of a mixture  by wind or by blowing air.

 

It is generally used by farmers to separate the lighter impurities such as husk particles from the heavier grains.

 

Q3. How will you separated husk or dirt particles from a given sample of pulses  before cooking?

Answer:-

 

The dirt particles that are present in the pulses are removed by washing the latter with water. Being heavier, the pulses settle down, while the dirt particles being lighter keep floating  in water. This process is called sedimentation. The dirty water can be removed by the method of decantation, leaving the pulses at the bottom.

 

Q4. What is sieving? Where is it used?

Answer:-

 

Sieving is in the method of separation of fine particles from bigger  particles by allowing the finer particles ti=o pass through the holes of a sieve, leaving the bigger particles in the sieve itself.

 

It is generally used in homes to separate flour from impurities such as piece of stone,stalk,and husk. It is also used at constructions sites to separate sand from small stones.

 

Q5. How will you separate sand and water from their mixtures ?

Answer:-

 

Sand is not soluble in water. Hence , the mixture of sand and water can be separated by two methods:

  1. Combination of sedimentation and decantation: As sand is insoluble and heavier than water,it settles down at the bottom of the container containing the mixture. This process is called sedimentation. After the process of sedimentation is complete, water is slowly transferred to another container and sand remains in the original container. This process is called decantation.

 

  1. Filtration:-  The mixture is poured on a strainer or a piece of cloth or a filter paper so that the water goes through the strainer and the sand remains on  the strainer.

 

Q6. Is it possible to separate sugar mixed with wheat  flour? If yes, how will you do  it ?

Answer:-

Yes. It is possible to separate a mixture of sugar and wheat flour.

 

This can be done by the process of sieving. If the mixture of sugar and wheat flour is allowed to pass through a sieve, then the fine wheat flour particles would pass through the sieve, the sugar particles would be retained  by the sieve.

 

Q7.  How would you obtain clear water from a sample of muddy water ?

Answer:-

 

Clear water can be obtained from a sample of muddy water by the method of filtration . In this method the sample of muddy water is poured through a cloth having fine pores or through  filter paper Water will pass through the filtering medium, leaving behind the mud.

 

Q8. Fill in the blanks:

  1. The method of separating seeds of paddy from its stalk is called _______.
  2. When milk is cooled after boiling and poured on a piece of cloth, cream is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of ________.
  3. Salt is obtained from seawater by the process of ________.
  4. Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. Clear water was then poured from top. The process of separation used in this example is called _______.

Answer:-

 

 

Q9. State whether the following statements are True or False ?

  1. A mixture of milk and water can be separated by filtration.
  2. A mixture of powered salt and sugar can be done through filtration.
  3. Separation of sugar from tea can be done through filtration.
  4. Grain and husk can be separated by the process of decantation.

Answer:-

 

  1. False
  2. False
  3. False
  4. False

 

Q10. Lemonade is prepared by mixing lemon juice and sugar in water. You wish to add ice to cool it Should you add ice to the lemonade before or after dissolving sugar ? In which case would it be possible to dissolve more sugar ?

Answer:-

 

The solubility of a substances decreases with decreases in temperature. After the addition of ice, the temperature of the lemonade decreases abd dissolving sugar in cold water in difficult. Therefore, ice should be added to lemonade after dissolving the sugar.

 

 

 

 

NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter – 5   Q1. Why do we need to separate different components of  a…