NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter – 9

NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter – 9

 

Q1. What is a habitat ?

Answer:-

The surroundings where animals live is called their habitat. The organisms depend on their habitat for their food, water , air shelter and other needs. Habitat means a dwelling place.

 

Q2. How are cactus adapted to   survive in a desert?

Answer:-

 

Cactus are adapted to survive in a desert as they have

  • No leaves or spiny leaves to prevent water loss through transpiration.
  • Stem is modified in such a way that it performs photosynthesis and conserves water.
  • Their roots go very deep into the soil for absorbing water.

 

Q3. Fill in the blanks:

  1. The presence
    of specific features which enables a plant or an animal to live in a particular habitat is called ________.
  2. The habitats of the plants and animals that live on land are called _______ habitats.
  3. The habitats of plants and animals that live in water are called ________ habitats.
  4. Soil, water and air are the ________ factors of a habitats.
  5. Changes in our surroundings that make us respond to them are called

Answer:-

 

  1. Adaptation
  2. Aquatic
  3. Abiotic

 

Q4. Which of the things in the following list are non- living ?

Answer:-

 

Plough, mushrooms,sewing machine , radio , boat , water , hyacinth,earthworm, plough,sewing machine,radio,boat and water are non – livings

 

Q5. Give an example of a non – living thing which shows any two characteristics of living thing.

Answer:-

 

Example of non – living thing is cloud which shows following two characteristics of living things:

 

  • It grows in size.
  • It shows movement.

 

Q6. Which of the following non – living things were once part of a living thing ? Butter,Leather,soil,Wool,electric bulb,cooking oil,salt,apple,rubber.

Answer:-

 

Butter ,leather, wool , cooking oil , apple and rubber are the non – livings things which were once part of a living thing.

 

Q7. List the common characteristics of livings things.

Answer:-

Some common characteristics of living things are:

  1. Growth
  2. Movement
  3. Reproduction
  4. Respiration
  5. Responsiveness
  6. Excretion

 

Q8. Explain why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there.

Answer:-

 

In grasslands habitat, there are few trees or places for animals to hide. When their enemy attacks they have to run faster so as to reach a safe place. If they fail, they loose their life. So, the speed is very important for survival of grasslands animals.

Also Read  

 UP Board 10th Result 2021 : declared Class 10 Result Date,

 

NCERT Solutions For Class 6 Science Chapter – 9   Q1. What is a habitat ? Answer:- The surroundings where animals…