NCERT Solutions for Class 7 Chapter 6

NCERT Solutions for Class 7 chapter 6 – Expert detectiv

Comprehension Check

Q 1. What did Nishad gave Mr Nath? Why?

Ans. Nishad gave Mr Nath a bar of chocolate because he concluded from Mr Nath’s lean thin appearance that he was starving.

Q 2. What is ‘strange’ about Mr Nath’s Sundays?

Ans. Every Sunday Mr Nath used to have the same visitor at this home and the two used to have lunch together.

Q 3. Why did Nishad and Maya get a holiday?

Ans. It was raining heavily and the streets were flooded with the downpour. The traffic was blocked and the children got

a holiday because of all this.

Working with the text

Answer the following questions.

Q 1. What does Nishad find out about Mr. Nath from Ramesh?

Arrange the information as suggested below.

  • What he eats
  • When he eats
  • What he drinks, and when
  • How he pays

Ans. Nishad finds out the following about Mr. Nath from Ramesh:

  • He is not very particular about what he eats. He eats two chapattis, dal and a vegetable.
  • He eats in the morning and evening.
  • He drinks two cups of tea, one in the morning and one in the afternoon.
  • He pays in cash and also gives tip to Ramesh.

Q 2. Why does Maya think Mr. Nath is a crook? Who does she say the Sunday visitor is?

Ans. Maya thinks that Mr. Nath is a crook because he does not have any friends even after spending more than a year at the place. Also, he does not talk to anyone and does not have any visitors any time except for the visitor who meets him on Sundays.

She says that the Sunday visitor is his partner in crime and visits him on Sundays to give him his share of money.

Q 3. Does Nishad agree with Maya about Mr. Nath? How does he feel about him?

Ans. No, Nishad does not agree with Maya about Mr. Nath. He thinks that Mr. Nath is lonely and poor person who is starving. He thinks that Mr. Nath is a kind person who despite having less money for himself, gives tips to Ramesh.

Working with Language

Q 1. The word ‘tip’ has only three letters but many meanings.

Match the word with its meanings below.

finger tips – be about to say something

the tip of your nose – make the boat overturn

tip the water out of the bucket – the ends of one’s fingers

have something on the tip of your tongue – give a rupee to him, to thank him

tip the boat over-empty a bucket by tilting it

tip him a rupee-the pointed end of your nose

the tip of the bat – if you take this advice

the police were tipped off – the bat lightly touched the ball

if you take my tip – the end of the bat

the bat tipped the ball – the police were told or warned

Ans.

Finger tips – the ends of one’s fingers

The tip of your nose – the pointed end of your nose

Tip the water out of the bucket – empty a bucket by tilting it

Have something on the tip of your tongue – be about to say something

Tip the boat over – make the boat overturn

Tip him a rupee – give a rupee to him to thank him

The tip of the bat – the end of the bat

The police were tipped off – the police were told or warned

If you take my tip – if you take my advice

The bat tipped the ball – the bat lightly touched the ball

Q 2. The words helper, companion, partner and accomplice have very similar meanings, but each word is typically used in certain phrases. Can you fill in the blanks below with the most commonly used words? A dictionary may help you.

business ……………

my ……………. on the journey.

I’m mother’s little ………………

a faithful …………… such as dog.

the thief’s ……………

find a good …………..

tennis / golf / bridge …………….

his …………….. in his criminal activities.

Ans.

partner

companion

helper

companion

accomplice

helper

partner

accomplice

Q 3. Now let us look at the uses of the word break. Match the word with its meanings below. Try to find out at least three other ways in which to use the word.

The storm broke – could not speak; was too sad to speak

Daybreak – this kind of weather ended

His voice is beginning to break – it began or burst into activity

Her voice broke and she cried – the beginning of daylight

The heat wave broke – changing as he grows up

Broke the bad news – end it by making the workers submit

Break a strike – gently told someone the bad news

(Find your own expression. Give its meaning here)

Ans.

The storm broke – this kind of weather ended

Daybreak – the beginning of daylight

His voice is beginning to break – changing as he grows up

Her voice broke and she cried – could not speak, was too sad to speak

The heat wave broke – it began or burst into activity

Broke the bad news – gently told someone the bad news

Break a strike – end it by making the workers submit

Breakdown – a machine failure

Speaking

Q 1. Play detectives with each other. Find a person in your class (or some other acquaintance) to speak to. Find out the answers to the questions given below. Be careful to ask your questions in a polite and inoffensive way. Do not force the person to answer you. Then allow the person to ask you the same questions.

(i) Name?

(ii) What newspapers or magazines does the person read?

(iii) How long has the person lived at the current address?

(iv) What does she/he do during the day, i.e. the daily routine?

(v) What do neighbors and friends say about the person?

(vi) Who are his/her visitors and what are his/her eating habits? (You can ask a few others about this.)

(vii) What do you think about the person?

Ans. Do it yourself.

Writing

Q 1. Who do you think Mr. Nath is? Write a paragraph or two about him.

Ans. I think Mr. Nath is just an ordinary man who is probably not eating well. He might be an introvert which is why he does not have friends and visitors. He might enjoy being alone than having company of many others.

He is very lean because he does not take meals properly. He is not even particular about the food he eats. He just needs two chapattis, dal and a vegetable. He consults Nishad’s mother, who is a doctor. This means that he is having some ailment. That can be another reason why he prefers to be alone.

He also has scars on his face, which make people think that he is some crook. But, the scars might be from some accident. The visitor who comes every Sunday might be a family member who comes to ensure that Mr. Nath is keeping well.

Q 2. What else do you think Nishad and Maya will find out about him? How? Will they ever be friends? Think about these questions and write a paragraph or two to continue the story.

Ans. I think Nishad and Maya will find out that Mr. Nath is a good person but an introvert. They might even get to know that Mr. Nath is working from home because he does not keep well. That is the reason he prefers being at home and not having visitors.

They might become friends later, especially Nishad can be a good friend to him because he was anyway in his favour from the beginning. Maya would have regretted to have doubted him to be a criminal.

Extra Question :-

  1. What is the story depict about?

Ans. It depicts a special dimension of the children’s world of curiosity and creativity. Siblings, Nishad and Maya are two detectives in the making with a talent for spotting evidence, more imaginary than incriminating, against a polite recluse with a health problem.

  1. Describe Mr Nath ?

Ans. Mr Nath has a gaunt appearance, burning scars on his face and looked strange. He doesn’t work anywhere, has no friends and visitors to his home.

  1. Who gets meals for Mr Nath and what does he eat for an entire day as mentioned ?

Ans. Ramesh takes two meals up from the restaurant downstairs for Mr Nath every morning and evening and two cups of tea, one in the morning and one in the afternoon. Mr Nath is not particular about what he eats and consumes the same food every day. Mr Nath pays cash and tips Ramesh well.

Also Read :- NCERT  Solutions  के लिए नीचे दिये लिंक पर क्लिक करे

 

NCERT Solutions for class 7 Science Chapter-14

 

NCERT Solutions for Class 7 chapter 6 – Expert detectiv Comprehension Check Q 1. What did Nishad gave Mr Nath? Why?…