NCERT Solutions for class 7 Science Chapter -9

NCERT Solutions for class 7 Science Chapter-9 soil

Science vii chapter – 9

Soil

Q1. Tick the most suitable answer in question 1 and 2.
In addition to the rock particles, the soil contains
(i) Air and water
(ii) Water and plants
(iii) Minerals, organic matter, air and water
(iv) Water, air and plants
Ans. In addition to the rock particles, the soil contains
(iii) Minerals, organic matter, air and water.

Q2. The water holding capacity is the highest in
(i) Sandy soil
(ii) Clayey soil
(iii) Loamy soil
(iv) Mixture of sand and loam

Ans. The water holding capacity is the highest in
(ii)

Clayey soil

Q3. Match the items in Column I with those in Column II:

Ans.

             Column I               Column II
(i) A home for living organisms (b) All kinds of soil
(ii)  Upper layer of the soil (c) Dark in color
(iii) Sandy soil (a)Large partical
(iv) Middle layer of the soil (e) Lesser amount of humus
(v)  Clayey soil (d) Small particles and packed

Tight

Q4.  Explain how soil is formed.
Ans. Soil is formed through the process of weathering. Weathering is a process of physical breakdown and chemical decomposition of rocks and minerals near or at the surface of the earth. This physical and chemical decomposition is primarily done by wind, water, and climate. As a result of these processes, large rock pieces are converted into smaller pieces and eventually to soil.

Q5.  How is clayey soil useful for crops?
Ans. Following are the properties of clayey soil:

  1. It has very good water holding capacity.
  2. It is rich in organic matter.

For growing crops such as wheat, gram, and paddy, the soil that is good at retaining water and rich in organic matter is suitable. Therefore, clayey soils having these characteristics are useful for such kind of crops.

Q6. List the difference between clayey soil and sandy soil.

Ans.

              Clayey              Loamy soil
(i) It has much smaller particles. (i) It has much larger particles.
(ii) It can hold good amount of water. (ii) It cannot hold water.
(iii) It is fertile. (iii) It is not fertile.
(iv) Air content is low. (iv) Air get trapped between the particles.
(v) Particles are tightly packed (v) Particles are loosely packed
(vi) Good for growing crops. (vi) Not suitable for growing crops.

Q7. Sketch the cross section of soil and label the various layers.

Q7. Sketch the cross section of soil and label the various layers.

Ans.

 

_________ A Horizon

_________ B Horizon

_________ C Horizon

_________ Bedrock

Q8. Razia conducted an experiment in the field related to the rate of percolation. She observed that it took 40 min for 200 mL of water to percolate through the soil sample. Calculate the rate of percolation.
Ans.

      Given amount of water = 200 Ml

      Percoation time = 40 min

      Therefore. Percolation rate =  Amount of water (mL)

                                                         Percolation time (min)

                                                      =  200 mL

                                                          40 min

                                                       = 5 Ml / min
Q9. . Explain how soil pollution and soil erosion could be prevented.

Ans. Prevention of soil pollution:
The persistent build-up of toxic compounds in the soil is defined as soil pollution. To prevent soil pollution, its causes must be controlled.

  1. Reduce the use of plastics:Plastics and polythene bags destroy the fertility of soil. Hence, these should be disposed off properly and if possible, their use should be avoided.
  2. Industrial pollutants:Some waste products from industries and homes pollute soil. These pollutants should be treated chemically to make them harmless before they are disposed off.
  3. Insecticides:Other pollutants of soil include pesticides and insecticides. Therefore, excessive use of these substances should be avoided.

Prevention of soil erosion:
Removal of the upper fertile layer of the soil (top soil) by strong wind and flowing water is known as soil erosion. Following steps can be taken to reduce soil erosion:

  1. Mass awareness to reduce deforestation for industrial purposes.
  2. Helping local people to regenerate degrading forest.
  3. Planting trees.

 https://sunstarup.com/ncert-solution-class-8-science-chapter-2/

NCERT Solutions for class 7 Science Chapter-9 soil Science vii chapter – 9 Soil Q1. Tick the most suitable answer in…

Leave a Reply

Your email address will not be published.