Solution NCERT Math chapter 2 Fun with number

    Solution NCERT Math chapter 2 Fun with number

  Chapter – 2         Fun With Numbers

Radhika, Guari, Vicky, Indira and Sunil were collecting [tamarind] seeds.

  • __Indra_ collected the most seeds.
  • Sunil will collect _04__ more seeds to be equal to Vicky.
  • If Radhika gets 6 more seeds, she will have ___30
  • How many children have more 40 seeds? __03___
  • _Gauri_ needs 3 more seeds to have 50.
  • Sunil has 2 seeds less than 40 and _Vicky__ has 2 seeds more than 40.

 

(13)

 

Chapter –  2            Fun With Numbers

  • K. just missed his century. How many runs did he need to make a century? __01__
  • __S.__ and __C.K.__ scored almost equal runs.
  • __S.__ scored a complete century, no less, no more.
  • Most runs scored by any batsman are __D.__.
  • __S.__ and __C.K.__ have a difference of just 1 run between them.
  • __S.P._ scored 2 more than one and a half century.

 

 

 

 

(17)

Counting in 10’s

10 110 310 710
20 120 320 720
30 130 330 730
40 140 340 740
50 150 350 750
60 160 360 760
70 170 370 770
80 180 380 780
90 190 390 790
100 200 400 800

 

Counting in 50’s

200 550
250 600
300 650
350 700
400 750
450 800
500 850

 

                                           

                                            (18)

                                        Class, Jump!

 

Jump 2 steps forward:

104, 106, 108, 110, 112, 114, 116.

Jump 2 steps backward:

262, 260, 258, 256, 254, 252, 250.

Jump 10 step forward:

110, 120, 130, 140, 150, 160,170.

Jump 10 steps backward:

200, 190, 180, 170, 160, 150,140.

Continue the pattern:

550, 560, 570, 580, 590, 600, 610.

910, 920, 930, 940, 950, 960, 970, 980.

209, 207, 205, 203, 201, 199, 197.

401, 402, 403, 404, 405, 406, 407.

 

      (22)

Lazy Crazy shop

Rs 420 = 100*4+10*2

Rs 143 = 100*1+10*4+1*3

Rs 242 = 100*2+10*4+1*2

Rs 55   = 10*5+1*5

 

Who am I? Match with the number.

(a) I come between 40 and 50 and there is 5 in my name. 45
(b) I have 9 in my name and am very close to 90 89
(c) If you hit a 4 after me, you score a century. 96
(d) I am equal to ten notes of 10. 100
(e) I am century + half century 150
(f) I am exactly in between 77 and 97 87

 

                                               (24)

 

 

 

How Many are these?

  1. 100+100+10+10+10+10 = 240 Rupees
  2. 100+100+100+10+1+1+1+1+1+1+1+1+1= 319 Stickes
  3. 100+100+10+1+1= 212 Blocks
  4. 100+10+10+10+8= 138 Beads
  5. 100+100+100+10+10= 320 Rupees

 

(25)

Which cards will I have in my pocket if I have Counted up to

  1. 19    =10,1,1,1,1,1,1,1,1,1.
  2. 21 =10,1.
  3. 95    =10,10,10,10,10,10,10,10,10,1,1,1,1,1.
  4. 201 =100,100,1.
  5. 260 =100,100,10,10,10,10,10,10.
  6. 300  =100,100,100.
  7. 306  =100,100,100,1,1,1,1,1,1.
  8. 344 =100,100,100,10,10,10,10,1,1,1,1.
  9. 350  =100,100,100,10,10,10,10,10.
  10. 400  =100,100,100,100.

                                              (27)

Find my Food

Try these on kittu’s home:-

  1. 10 less than 34 is 24
  2. 53 – 20 = 33
  3. 11 more than 31 is 32
  4. 11 less than 66 is 55
  5. 63 + 13 = 78
  6. 23 less than 89 is 56
  7. 10 and 40 more is 40
  8. 9 added to 28 gives 37
  9. The sum of 9 and 44 is 53
  10. Reducing 98 by 34 gives 64
  11. 4 and 37 more is 37
  12. Take 35 away from 83. we get 48

 

 

                                         (31)

 

 

 

Leave a Reply