CHAPTER – 8       Comparing Quantities

CHAPTER – 8

       Comparing Quantities

                       Exercise – 8.1

Q-1. Find the ratio of :

(A)  Rs.5 to 50 paise

Solution:-

We know that ,

Rs1=100paise

Then,

Rs 5=5 X 100=500 paise

Now we have to find the ratio,

=500/50

=10/1

So, the required  ratio is 10:1.

 

  • 15 kg to 210 g

Solution:-

We know that ,

1 kg = 1000g

Then,

15kg=15 X 1000 =15000 g

Now we have find the ratio,

=15000/210

=1500/21

=500/7…….{ divide both by 3}

So, the required ratio is 500:7.

 

C.)  9m to 27cm

Solution

We know that ,

1m=100cm

Then,

9m = 9X 100=900cm

Now we have to find the ratio ,

=9900/27

=100/3 [ divided both by 9]

So, the required ratio is 100: 3.

 

D.)  30 days to  36 hrs.

Solution:-

We  know that,

1 day = 24hrs

Then,

30

days =30X24=720hrs.

Now we have to find the ratio,

=720/36

=20/1…….[divide both by 36]

So the required ratio is 20:1.

 

Q2.) In a computer lab ,there are three computers for every six students . How many computers will be  needed for 24 students ?

Solution:-

From the question it is given that,

Numbers of computers required for 6 students = 3

So, numbers of computers required for 1 students =(3/6)

=1/2

So, no. Of computers required for 24 students =24 x 1/2

=24/2

=12

No of computers required for 24 students is 12 computers.

 

Q3.) Population of Rajasthan =570 lakh and population of UP=1660 lakh.

 

Area of Rajasthan =3 lakh km2 and area of UP =2 lakh km2 .

  1. How many people are there per km2 in both these states ?
  2. Which states is less populated ?

Solution:-

  1. From the questions ,it is given that , population of Rajasthan=570 Lakh

Area of Rajasthan = 3 lakh km2

Then,population of Rajasthan in 1 km2 area =(570 lakh ) / (3 lakh km2)=190 people per km2

Population of UP =1660 lakh

Area of UP =2 lakh km2

Then, population  of UP in 1 lakh km2 area = (1660 lakh )/(2 lakh km2 )=830 people per km2

  1. By comparing the two states Rajasthan is the less populated states
  2. Ek Parivar Ek Naukri yojana 2021: online

CHAPTER – 8        Comparing Quantities                        Exercise – 8.1 Q-1. Find the ratio of : (A)  Rs.5 to 50 paise…