NCERT Solution for class 7th English Chapter 9

NCERT Solution for class 7th English Chapter 9 – A Bicycle in good Repair

Comprehension Check

Q 1. “I got up early, for me.” It implies that

  1. he was an early riser.
  2. he was a late riser.

iii. he got up late that morning.

Ans. 3. he was a late riser.

Q 2 The bicycle “goes easily enough in the morning and a little stiffly after lunch.” The remark is Mark your choice(s)

  1. humorous
  2. inaccurate

iii. sarcastic

  1. enjoyable

meaningless

Ans. Humorous.

Q 3. Find two or three sentences in the text which express the author’s disapproval of it.

Ans.  “Don’t do that; you’ll hurt it.”

“It doesn’t if you don’t wobble it.”

“Don’t you trouble

about it any more; you will make yourself tired.”

Q 4. “ …..if not, it would make a serious difference to the machine.” What does ‘if refer to?

Ans. ‘It’ refers to ball bearings.  Working with the Text

Working with the Text

Answer the following questions.

Question 1:

Did the front wheel really wobble? What is your opinion? Give a reason for your answer.

Solution:

The front wheel wobbled occasionally, but it didn’t require any attention. The bicycle was in good condition and the author was pleased with it.

Question 2:

in what condition did the author find the bicycle when he returned from the tool shed?

Solution:

When the author returned from the tool shed his friend had taken out the front wheel of the bicycle. His friend was sitting on the ground with the wheel between his legs. He was playing with the wheel while the other part of the bicycle was lying on the gravel path beside him.

Question 3:

“Nothing is easier than taking off the gear-case.” Comment on or continue this sentence in the light of what actually happens.

Solution:

“Nothing is easier than taking off the gear-case but it is an impossible task to fix it back.” The author’s friend took out the gear-case easily, but he was having a nightmare in putting- it back to its place.

Question 4:

What special treatment did the chain receive?

Solution:

Author’s friend tightened it to an extent that it didn’t move at all. He then loosened it until it was twice as loose as it was before.

Question 5:

The friend has two qualities—he knows what he is doing and is absolutely sure it is good. Find the two phrases in the text which mean the same.

Solution:

 

Cheery confidence

Inexplicable hopefulness

Question 6:

Describe ‘the fight’ between the man and the machine. Find the relevant sentences in the text and write them.

Solution:

The bicycle was in good condition, but the author’s friend unnecessarily disturbed it. He first took out front-wheel and then the gear-case, his next victim was the chain. He really had a tough time in fixing these parts back into their place.

Then he lost his temper and tried bullying the thing. The bicycle, I was glad to see, showed spirit and the subsequent proceedings degenerated into little else than a rough and tumble fight between them and the machine.One moment the bicycle would be on the gravel path and he on top of it; the next, the position would be reversed – he on the gravel path, the bicycle on him.

Now he would be standing flushed with victory, the bicycle firmly fixed between his legs. But his triumph would be short-lived. By a sudden, quick movement it would free itself and turning upon him, hit him sharply over the head with one of its handles.

Working with language

Q 1. Read the following sentences.

  • We should go for a long bicycle ride.
  • I ought to have been firm.
  • We mustn’t lose any of them.
  • I suggested that he should hold the fork, and that I should handle the wheel.

The words in italics are modal auxiliaries. Modal auxiliaries are used with verbs to express notions such as possibility, permission, willingness, obligation, necessity, etc. ‘Should,’ ‘must’ and ‘ought to’ generally express moral obligation, necessity and desirability.

Look at the following.

  • We should go on a holiday. (Suggestion: It is a good idea for us to go on a holiday.)
  • He is not too well these days. He must see a doctor before he becomes worse. (Compulsion or necessity: It is absolutely essential or necessary for him to see a doctor.)
  • You ought to listen to me. I am well over a decade older than you. (more emphatic than ‘should’: Since I am older than you, it is advisable that you listen to me.)

Note: ‘Should’ and ‘ought to’ are often used interchangeably.

Rewrite each of the following sentences using should/ ought to/must in place of the italicized words. Make other changes wherever necessary.

(i) You are obliged to do your duty irrespective of consequences. _______________

(ii) You will do well to study at least for an hour every day._____________________

(iii) The doctor says it is necessary for her to sleep eight hours every night._________________

(iv) It is right that you show respect towards elders and affection towards youngsters._________________

(v) If you want to stay healthy, exercise regularly.___________________

(vi) It is good for you to take a walk every morning.____________________

(vii) It is strongly advised that you don’t stand on your head.___________________

(viii) As he has a cold, it is better for him to go to bed._______________________

Ans.

(i) You must do your duty irrespective of consequences.

(ii) You should study at least for an hour every day.

(iii) The doctor says it is a must for her to sleep eight hours every night.

(iv) You ought to show respect towards elders and affection towards youngsters.

(v) If you want to stay healthy, you must exercise regularly.

(vi) You should take a walk every morning.

(vii) It is a must not to stand on your head.

(viii) As he has a cold, he should go to bed.

Q 2. Use should/must/ought to appropriately in the following sentences.

(i) People who live in glass houses ________ not throw stones.

(ii) You ________ wipe your feet before coming into the house, especially during the rains.

(iii) You ________ do what the teacher tells you.

(iv) The pupils were told that they ________ write more neatly.

(v) Sign in front of a park: You ________ not walk on the grass.

(vi) You ________ be ashamed of yourself having made such a remark.

(vii) He left home at 9 o’clock. He ________ be here any minute.

(viii) “Whatever happened to the chocolate cake?”

“How ________ I know? I have just arrived.

Ans.

(i) People who live in glass houses should not throw stones.

(ii) You must wipe your feet before coming into the house, especially during the rains.

(iii) You must do what the teacher tells you.

(iv) The pupils were told that they should write more neatly.

(v) Sign in front of a park: You must not walk on the grass.

(vi) You ought to be ashamed of yourself having made such a remark.

(vii) He left home at 9 o’clock. He should be here any minute.

(viii) “Whatever happened to the chocolate cake?”

“How should I know? I have just arrived.

Q 3. Two or more single sentences can be combined to form a single sentence.

Read the following.

I made an effort, and was pleased with myself.

This sentence is in fact a combination of two sentences.

  • I made an effort.
  • I was pleased with myself.

Now read this sentence.

I did not see why he should shake it.

This is also a combination of two sentences.

  • I did not see (it).
  • Why should he shake it?

Divide each of the following sentences into its parts. Write meaningful parts. If necessary, supply a word or two to make each part meaningful.

(i) I went to the tool shed to see what I could find. (3 parts)

(ii) When I came back he was sitting on the ground. (2 parts)

(iii) We may as well see what’s the matter with it, now it is out. (3 parts)

(iv) He said he hoped we had got them all. (3 parts)

(v) I had to confess he was right. (2 parts)

Ans.

(i) I went to the tool shed to see what I could find. (3 parts)

I went to the tool shed.

I went (there) to see.

What I could find.

(ii) When I came back he was sitting on the ground. (2 parts)

I came back.

He was sitting on the ground.

(iii) We may as well see what’s the matter with it, now it is out. (3 parts)

We may as well see.

What is the matter with it.

Now it is out.

(iv) He said he hoped we had got them all. (3 parts)

He said.

He hoped.

We had got them all.

(v) I had to confess he was right. (2 parts)

I had to confess.

He was right.

Q 4 ‘en’ acts as a prefix (put at the beginning) or as a suffix (put at the end) to form new words.

en + courage = encourage

weak + en = weaken

‘en’ at the beginning or at the end of a word is not always a prefix or a suffix. It is then an integral part of the word.

ending

barren

(i) Now arrange the words given in the box under the three headings — prefix, suffix and part of the word.

encourage dampen listen

barren endanger soften

fasten enclose weaken

even enable enclave

en (prefix) en (suffix) en (part of word)

_______ _______ _______

_______ _______ _______

_______ _______ _______

_______ _______ _______

(ii) Find new words in your textbook and put them under the same headings.

Ans.

(i)

en (prefix) en (suffix) en (part of word)

encourage dampen listen

endanger soften barren

enable weaken even

enclose fasten enclave

(ii) evening garden enough when between dozen tighten loosen end ten open forgotten sudden

en (prefix): endangered, enact, entrap.

en (suffix): tighten, loosed, forgotten.

en (part of word): evening, garden, enough, when, dozen, end, ten, open, sudden.

 

NCERT Solutions for class 7 Science Chapter-14

NCERT Solution for class 7th English Chapter 9 – A Bicycle in good Repair Comprehension Check Q 1. “I got up…